DUURZAME VLOERKEUZES

0

Duurzame vloerkeuzes

Als het gaat om het kiezen van vloeren voor uw huis, zijn er talloze manieren om te gaan. En hoewel uiterlijk en kosten zeker de belangrijkste drijfveren zullen zijn bij uw besluitvorming, vergeet niet dat het ook zo gemakkelijk is om milieuvriendelijkheid en duurzaamheid in de vergelijking op te nemen.

Wat maakt een duurzame vloer?

Het is een oppervlak dat is geproduceerd uit gemakkelijk hernieuwbare materialen via milieuvriendelijke processen. Het heeft ook weinig impact op de ecosystemen eromheen in de loop van zijn levenscyclus, van oogst tot productie, gebruik en verwijdering. Veel duurzame vloeren hebben ook een sociaal aspect, omdat traditionele vloertypes, zoals bamboe of sisal, hoog scoren als het gaat om duurzaamheid, en het kiezen van dergelijke opties zorgt voor een toekomst voor de gemeenschappen die ze leveren en produceren.

Dus, wat zijn enkele van de “groenere” keuzes die voor u beschikbaar zijn? 

Hardhout:

Houten vloeren zijn al eeuwenlang populair over de hele wereld. Ze voegen warmte en kleur toe aan uw interieur, zijn praktisch en gemakkelijk schoon te maken en zijn, in tegenstelling tot tapijt, geweldig voor mensen met allergieën. Bovendien is dit, afhankelijk van het soort hout dat u kiest, een uitstekende keuze voor milieuvriendelijke vloeren.

Door nieuwe technologie zijn veel soorten hardhouten vloeren ook veel gemakkelijker te installeren dan in het verleden. Ze kunnen zelfs nu vooraf afgewerkt worden besteld, dus het is niet nodig om de planken voor of na de installatie te schuren of af te dichten – ze kunnen eenvoudig rechtstreeks uit de doos worden gelegd.

Bamboe:

Bamboe is al millennia een traditionele vloer in Azië. Om te zien kan het op hardhout lijken, maar het is gesneden uit een snel vernieuwende, zeer aanvulbare grondstof – aangezien bamboe een gras is, geen hout, groeit het in slechts 3-5 jaar tot volwassenheid. Het slaat tot 70% meer koolstof per jaar op dan hardhout, en kan ook worden geoogst zonder dat het opnieuw hoeft te worden geplant, omdat het wortelstelsel intact blijft. Dit alles betekent dat de CO2-voetafdruk laag is, zelfs nadat verzending vanuit Azië is inbegrepen. Het is sterk, extreem duurzaam, van nature antibacterieel en bestand tegen insecten en vocht, waardoor het ideaal is voor vochtige omgevingen.

Er zijn een aantal soorten bamboevloeren beschikbaar, die elk enigszins variëren in productieproces, economische levensvatbaarheid bij de bron en lokale voorkeur. In Azië gebruikt de meest voorkomende vorm dunne bamboestengels, zo plat mogelijk gesneden en vervolgens op gelijke lengtes gesneden. Het hout kan vervolgens worden gebeitst, gevernist of met een natuurlijke uitstraling worden gelaten.

Kurk:

Kurktegels of planken worden gemaakt van de schors van de kurkeik, die zorgvuldig wordt geoogst uit de levende boom. Dit betekent dat het een zeer hernieuwbare en duurzame vloerbron is. Het wordt ongeveer eens in de 10 jaar van een kurkboom ontdaan, zodra de boom 25 jaar oud is. Elke boom kan tot 200 jaar oud worden.

Qua vloerprestaties heeft kurk veel te bieden. Het is van nature antimicrobieel, is een geweldige isolator tegen zowel geluids- als warmteverlies en is comfortabel onder de voeten. De veerkrachtige veerkracht betekent ook dat het goed bestand is tegen het plaatsen van meubels en zwaar voetverkeer. Om het helemaal af te maken, is het ook brandwerend.

Cork scoort ook hoog op de “groene” schaal. Om te beginnen biedt het als boom een ​​leefomgeving voor andere planten en voor diersoorten. Het trekt tijdens de oogst weinig CO2-uitstoot aan en als u uw afdichtmiddel zorgvuldig kiest, zult u merken dat er ook opties met een laag VOC-gehalte beschikbaar zijn. Het is ook zeer recyclebaar zodra de dagen zijn verstreken.

Rubber

Rubber flooring tends to be associated with commercial and industrial spaces, but – with a bit of imagination – can play a useful role in bathrooms, kitchens and laundry rooms in particular. True rubber is harvested from the living rubber tree, and is therefore a 100% renewable resource. As a floor, it is easy to install and keep clean, insulated against sound and vibration, and is anti-static, so great for asthmatics. It should be fade-resistant too. Again, just make sure you get the real thing, though – synthetic rubber is not a sustainable material.

Kokosnoot

Het hout van de kokospalm is een relatief zeldzame vloerkeuze, maar heeft een goede reputatie op het gebied van duurzaamheid. Kokospalmen groeien snel, maar het hout wordt meestal geoogst van 60-80 jaar oude planten die geen fruit meer produceren. Kokos is een hardhout met een ongebruikelijke, aantrekkelijke dichte nerf. Het is goedkoper dan teak en zo hard als mahonie. U zou nu ingesteld moeten zijn om milieuvriendelijke vloeren te specificeren. Er zijn veel keuzes en u heeft nu de informatie om uw beslissingen te nemen.

5 DINGEN DIE NIEMAND JE VERTELT OVER WONEN IN EEN KLEIN HUIS

Previous article

NATUURLIJKE MANIEREN OM JE HUIS GEWELDIG TE LATEN RUIKEN

Next article

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *